Diplome

Posted on

DIPLOME PRIVATNIH ŠKOLA

Neke privatne škole će Vam reći da izdaju sertifikovane diplome priznate u Srbiji ili inostranstvu. Međutim kursevi u bilo kojoj privatnoj školi stranih jezika Vas samo pripremaju za neki nivo ili za neki međunarodni ispit, nijedna diploma privatne škole nije priznata ni u Srbiji ni u inostranstvu. Diplome koje dobijete na kraju kursa mogu da Vam pomognu da obogatite Vaš CV ili da se upišete na neki fakultet u inostranstvu koji ne zahteva međunarodno priznatu diplomu.

MEĐUNARODNO PRIZNATE DIPLOME

ENGLESKIfce ispit priprema za polaganje

Međunarodno priznate i tražene diplome svuda u svetu su najčešće:

  1. Kembridžove diplome potrebne za studiranje ili za posao u Velikoj Britaniji, ali i u drugim zemljama engleskog govornog područja

-FCE -nivo B2 – viši srednji nivo (Najčešće polagan ispit međuu svim Cambridge English ispitima. FCE je ispit za viši srednji nivo znanja i podrazumeva znanje svih jezičkih veština. FCE je široko priznat u privredi i industriji, na primer za poslove koji uključuju rad sa javnošću ili kancelarijski posao u bankama, avioindustriji, keteringu i tako dalje, a takođe i na pojedinim univerzitetima, visokim školama i drugim institucijama. )

 

-CAE-nivo C1 – viši nivo (Ovaj ispit zahteva visok nivo jezičkih kompetencija na engleskom jeziku za polaznike koji dostižu nivo znanja engleskog jezika za većinu zahtevnih situacija, uključujući posao i studiranje. CAE priznaju gotovo svi britanski univerziteti kao dokaz da kandidati poseduju odgovarajuće jezičke veštine za programe koji se održavaju i ocenjuju na engleskom jeziku. )

-CPE-nivo C2 – najviši nivo (Najviša jezička kvalifikacija. CPE ispit podrazumeva visoke jezičke kompetencije i priznat je u mnogobrojnim institucijama visokog obrazovanja, uključujući gotovo sve univerzitete u Velikoj Britaniji. Poslodavci širom sveta takođe priznaju CPE. )

Samo u British Council-u možete polagati za ove diplome. Međutim Pregledanje radova i izdavanje diploma vrše ipak samo Cambridge ESOL Syndicate (UKGB)

Testiranje se organizuje u Novom Sadu ( oko 4-5 puta godišnje), kao i u nekoliko gradova Srbije.

Dakle, privatne škole u Srbiji Vas mogu spremati za polaganje međunarodnih ispita, ispiti se polažu u British Council-u,a  original diplome dobijate iz inostranstva.

Ove diplome su neograničenog važenja.

A procedura prijave, polaganja testa i dobijanja diplome zahteva nekoliko meseci.

Linkovi za više informacija

===>http://www.britishcouncil.rs/polaganje-ispita/cambridge-engleski/prijava-cambridge-ispita

===>http://www.cambridgeenglish.org/

 

IELTS je test provere znanja engleskog jezika na svetu koji je kandidatima potreban zbog daljeg života ili studija u inostranstvu (Veliku Britaniju, Kanadu, SAD, Australiju ili Novi Zeland).Diploma, priprema za ispit

Možete polagati IELTS Academic ili IELTS General Training u zavisnosti od organizacije za koju se prijavljujete i vaših budućih planova.

IELTS Academic treba da pokaže da li je kandidat spreman za studije na diplomskom ili postdiplomskom nivou, na engleskom jeziku, a upis studenata zavisi od rezultata ovog testa.Preporučujemo da se pre prijave za ispit raspitate na univerzitetu ili u ambasadi koji od testova treba da polažete i koju prosečnu ocenu treba da postignete.

IELTS General Training je namenjen kandidatima koji žele da, u sredini u kojoj je engleski zvanični jezik, završe srednju školu, rade, pohađaju kurseve, ili žive u Australiji, Kanadi i Novom Zelandu. Ocenjuje se sposobnost kandidata da se snađu u svakodnevnim životnim situacijama.

Testom se vrši provera sve četiri jezičke veštine: slušanja, čitanja, pisanja i govora. Opšti IELTS (General Training) i Akademski IELTS (Academic IELTS) se razlikuju po zadacima za čitanje i pisanje, dok su slušanje i usmeni deo ispita isti za obe vrste.

Test ne možete pasti. IELTS je osmišljen tako da testira vaše jezičke veštine na svim nivoima. Rezultat dobijate za svaku od četiri veštine na skali od 1 – 9 i takođe vam se dodeljuje ukupni rezultat.

Ispit se polaže u British Council-u u Beogradu, a kandidati svoje rezultate mogu da podignu 13 dana nakon polaganja.

Rezultati su važeći dve godine.

TOEFL (Test of English as a Foreign Language)

toefl ispitPolaganje ovog ispita neophodan je preduslov za upis na većinu američkih koledža i univerziteta, a takođe i mnogi programi za davanje stipendija predviđaju položen TOEFL ispit. Da TOEFL postaje sve opšte prihvatljiv govori podatak da se danas polaže u 60 zemalja sveta i da ga godišnje polaže više od 4 miliona osoba.

S obzirom na promenu nivoa znanja tokom vremena, rezultati ovog međunarodnog testa najčešće su važeći dve godine.

U našoj zemlji ispit je moguće polagati u Beogradu, Nišu i Subotici. U Beogradu se ispit polaže u prostorijama Međunarodnog akademskog centra i u Institutu za strane jezike.

Rezultati su dostupni na Internetu, i to 2 nedelje nakon polaganja testa. Maksimalan broj poena koje kandidat može da dobije je 120, a uobičajeno je da  fakulteti zahtevaju između 70 i 90 poena.

U proseku se organizuju jednom mesečno i poželjno je prijaviti se bar 2 meseca ranije da biste sigurno obezbedili sebi mesto. Cena ispita u Srbiji je 180 američkih dolara.

Linkovi za više informacija

===>http://www.ets.org/toefl

 

NEMACKI

Priprema za polaganje gete ispita

Za posao, studije ili vizu Vam je potreban sertifikat ili svedočanstvo o znanju nemačkog jezika? Želite da znate koliko dobro poznajete nemački jezik? Na Gete Institutu možete polagati veliki broj međunarodno priznatih ispita. Svi ispiti se polažu u Beogradu na Geteovom Institutu.

Linkovi za više informacija

http://www.goethe.de/ins/cs/sr/bel/lrn/prf.html

 

 

 

 

ITALIJANSKI

Najrasprostranjenija međunarodno priznata diploma iz italijanskog je CILS diploma Univerziteta u Sijeni.

Postoje ispiti za nivoe od A1 do C2. Najčešće se polažu:diploma iz italijanskog

CILS 2 – nivo B2

CILS 3 – nivo C1

CILS 4 – nivo C2 ( najviši nivo)

U Srbiji se organizuju testiranja samo u Italijanskom Institutu za kulturu u Beogradu i to samo 2 puta godišnje- u decembru i junu. Prijave su mesec ili 2 ranije. A rezultati se dobijaju nakon 3 meseca.

Cene se kreću od 30 do 90 evra, u zavisnosti od nivoa. Cena polaganja konkretno CILS DUE ispita iznosi 60 evra. Kako bi se ispit položio, neophodno je steći  minimalni broj poena za svaku jezičku veštinu, a to je oko 55%.

U slučaju da ne položite jedan od delova ispita, u roku od godinu dana možete ga opet polagati, uz doplatu samo jednog konkretnog dela na koji ponovo izlazite.

Ovaj sertifikat je neograničenog važenja.

Linkovi za više informacija

===>http://www.iicbelgrado.esteri.it/IIC_Belgrado/Menu/Imparare_Italiano/Certificazioni/

FRANCUSKI

Diploma iz francuskogDELF (Diplôme d’études en langue française) i DALF (Diplôme approfondi en langue française) su zvanične diplome Ministarstva prosvete Francuske. One omogućavaju onima koji uče francuski da ozvaniče svoj nivo znanja i sposobnosti upotrebe jezika.

Postoje sledeći nivoi :

  1. DELF nivo A1-B2
  2. DALF nivo C1 i C2

U Srbiji se organizuju testiranja samo u Francuskom Institutu za kulturu u Beogradu, Novom Sadu i Nišu i to samo 2 puta godišnje-(u jesen i u proleće).

Prijave su oko mesec dana ranije.

Cena ispita je od 3000 do 8500 dinara.

Linkovi za više informacija

===>http://institutfrancais-novisad.rs/ucenje-francuskog/diplome-i-sertifikati/

 

ŠPANSKI

diploma deleDELE diplome su jedine međunarodno priznate diplome koje omogućavaju da potvrdite znanje španskog jezika bilo u sistemu školstva ili univerzitetskim, profesionalnim ili ličnim okvirima.

Postoji ukupno 6 nivoa DELE ispita, u zavisnosti od tvog nivoa španskog jezika:

  • Diploma A1
  • Diploma A2
  • Diploma B1 (Početni nivo)
  • Diploma B2 (Srednji nivo)
  • Diploma C1 (Napredni nivo)
  • Diploma C2 (Najviši nivo)

Polaže se u Institutu Servantes u Beogradu za vreme upisnog roka ili u ispitnom centru u Novom Sadu.

Cena DELE ispita zavisi od nivoa i kreće se 4000 do 8000 dinara.

Ispit se polaže dva puta godišnje, u maju i novembru. Prijave su najkasnije 40 dana pred ispit.

Linkovi za više informacija

===>http://belgrado.cervantes.es/rs/diplome_srpski/informacije_diplome.htm